18273
Book
In basket
Warszawa da się zjeść / Paweł Płaczek. - Wydanie 1. - Warszawa : Skarpa Warszawska, 2021. - 237, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler. Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz. Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia. 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też… stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni. [lubimyczytać.pl]
Availability:
Biblioteka Centralna Psary
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Nr 1 Dąbie
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Nr 2 Strzyżowice
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Nr 3 Sarnów
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia na stronie 235.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again